W swoim najnowszym filmie reżyser udaje się na francuską wieś, aby przyjrzeć się funkcjonowaniu rodzinnej dynastii szefów kuchni. W pasterskim regionie Ouches we Francji rodzina Troisgros prowadzi restaurację wyróżnioną gwiazdkami Michelin, a jej początki sięgają aż 1930 roku. Szefowie kuchni, niczym artyści, przygotowują wykwintne dania, które stają się małymi dziełami sztuki. Tylko ten jeden raz, w kulinarną podróż zabierze nas Kubuś Piekarenka – restauracja, która stworzy specjalne wegańskie menu degustacyjne inspirowane filmem. Na dźwięk dzwoneczka, w czasie seansu, widzowie_ki będą próbowali kolejnych pyszności, które idealnie pasują do wybranych momentów ekranowej uczty.
Film opowiada o legendarnej francuskiej rodzinie Troisgros, która urzęduje w wiejskim regionie Ouches, 100 kilometrów na zachód od Lyonu. Początki ich działalności sięgają roku 1930, dziś są dumnymi posiadaczami trzech gwiazdek Michelin, tworząc prawdziwą dynastię. Do ich zlokalizowanej w XIX-wiecznym budynku restauracji Le Bois sans Feuilles od dekad pielgrzymują tłumy. Otacza ich sława pionierów nouvelle cuisine, twórców m.in genialnego przepisu na łososia i wynalazców dania ze szczawiu. Posiadają także dwie inne restauracje: Le Central w mieście Roanne i położoną na wsi – La Colline du Colombier. W filmie odwiedzamy wszystkie trzy.
Styl Wisemana jest niezmienny od lat – mistrzowsko skomponowana obserwacja ludzi, pejzaży, zachowań, detali, składających się na rytmiczną całość. Obserwujemy gastronomię w każdym smakowitym detalu: wybór produktów na targu, ustalanie menu, biznesowe negocjacje, zarządzanie personelem, przygotowywanie godzinami wykwintnych dań, uwodzenie klientów, budowanie marki, rozpoznawanie kryzysów w branży. Oprócz oczywistej przyjemności podglądania świata, zwykle ukrytego za kulisami, to także wciągająca opowieść o zarządzaniu dużym, przynoszącym miliony zysków, przedsiębiorstwem, od początku będącym rodzinnym biznesem, stworzonym z pasji i od podstaw.
Marek Bieńczyk, największy znawca kultury francuskiej nad Wisłą, pisał, że literatura znad Sekwany charakteryzuje się „bezwzględną obserwacją ludzkich gestów, obok której przychodzą chwile czystego upojenia, czystego zachwycenia, w którym zapomina się o codziennej społecznej grze i schodzi do najgłębszych, najbardziej wzruszających doznań”. Taki też jest ten film – hipnotyczne niekiedy, sensualne i estetyczne doznanie, prowadzące od zachwytu nad materią świata do prawdziwej symfonii zmysłów.
[Eng]
Menus Plaisirs – Les Troisgros is a film about the Troisgros family and their three restaurants, Troisgros, Le Central and Colline, located in three neighboring locations in central France. Troisgros, a restaurant founded 93 years ago, has had three Michelin stars for 55 years and in 2020 was awarded a Michelin green star for exemplary sustainable practices. Much of the film takes place at Troisgros. The present chef, Cesar Troisgros, is the fourth generation to be in charge at Troisgros. The film shows the day-to-day operations involving the purchase, preparation, and service at this restaurant.