Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów "Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng ("Rykszarz", "Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! "Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Tytuł polski
Bulion i inne namiętności
Tytuł oryginalny
La passion de Dodin Bouffant
Gatunek
Dramat
Reżyseria
Anh Hung Tran
Rok produkcji
2023
Czas trwania
135 min.
Język
francuski - napisy polskie
Obsada
Juliette Binoche, Pierre Gagnaire, Jan Hammenecker
Kraj produkcji
Francja