FILMS for FOOD: "Wino we krwi" | 20 marca, godz.20:00

Gruzja nazywana jest ojczyzną wina, to tam znaleziono najstarsze dowody na jego powstanie (ok. 4 tys. lat p.n.e). W marcu FILMS for FOOD zaprasza na seans dokumentu "Wino we krwi" i degustację gruzińskich win.

Gruzja nazywana jest ojczyzną wina, to tam znaleziono najstarsze dowody na jego powstanie (ok. 4 tys. lat p.n.e). Na czym polega szczególna metoda produkcji  gruzińskiego wina i czym jest wino naturalne? W zakopanych w ziemi kwewri (gruz. qvevri) - glinianych, ręcznie wytwarzanych kadziach - dziko fermentuje wyjątkowej jakości produkt.

Reżyserka filmu, Emily Railsback, oraz Jeremy Quinn, amerykański sommelier-pasjonat poszukując najlepszego wina trafiają właśnie do Gruzji. Odwiedzają różne winnice i degustują mętnych oraz bardzo aromatycznych win. Dynamiczny, nakręcony iPhonem 6 film, pokazuje jak po wielu latach dominacji Związku Radzieckiego i masowej produkcji wina, w Gruzji odradza się zapomniana kultura i produkcja win pradawnymi metodami, przez małe, rodzinne manufaktury. Tradycje przekazywane są młodym winiarzom przez starsze pokolenia - z szacunku do historii i natury. Poznajcie korzenie wina i fascynujący świat win naturalnych!

Partnerzy pokazu

Newsletter

(raz w tygodniu)