Films for Food: Chef Flynn | 26 stycznia, godz. 18:00

Czy kulinarni celebryci potrafią gotować? Czy można być najlepszym szefem kuchni bez popularności w mediach? Czym tak naprawdę jest sukces w gastronomicznej branży? Podczas tego pokazu spotkamy się z Grzegorzem Łapanowskim (Top Chef, Food Lab Studio), Katarzyna Bosacka (Wiem,co jem TVN) i Sylwia Stachyrą (szefowa kuchni, CookShe)

Spotkanie poprowadzą twórcy FILMS for FOOD: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek.

Opis filmu:

Jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.

Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak - w wielkim skrócie - przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi ekranie, niczym jego cień. To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.

 

Newsletter

(raz w tygodniu)