Films for Food: Chef Flynn | 12 stycznia, godz. 18:00

Czy kuchnia to dobre miejsce na zabawę? Jak przekonać nastolatków, że slow food jest lepszy niż fast? Czy warto rzucić szkołę dla gotowania? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą z nami: Katarzyna Błażejewska-Stuhr (dietetyczka), Katia Roman-Trzaska (właścicielka szkoły Little Chef) oraz Patryk Piskorz (uczestnik programu Master Chef Junior). Bilety na wydarzenie dostępne również w opcji z warsztatami dla nastolatków w studiu kulinarnym Little Chef.

Spotkanie poprowadzą twórcy FILMS for FOOD: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek.

Opis filmu:

Jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.

Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak - w wielkim skrócie - przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi ekranie, niczym jego cień. To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.

Bilety na wydarzenie dostępne również w pakiecie z warsztatami dla dzieci w wieku 8-14 lat pt. „Gotuj jak Flynn McGarry” w studiu kulinarnym Little Chef, które odbędą się w dniu 13 stycznia 2019, godz. 10-12:
https://littlechef-warszawa-cms.efitness.com.pl/kalendarz-zajec?day=13-01-2019

 

 

Newsletter

(raz w tygodniu)