Żniwa

Gurwinder pochodzi z Pendżabu, od lat pracuje, jako farmer w Agro Pontino, niedaleko Rzymu. Od kiedy po raz pierwszy przyjechał do Włoch, mieszka z resztą społeczności Sikhów w prowincji Latina. Hardeep także jest Hinduską, ale mówi z rzymskim akcentem. Pracuje jako mediator kulturowy. Ona, urodzona i wychowana we Włoszech, próbuje uwolnić się od wspomnień o rodzinie, która wyemigrowała do Italii jeszcze w poprzednim stuleciu. On wbrew swoim przekonaniom i religii musi brać metamfetaminę oraz dopalacze, aby być w stanie znieść mordercze tempo pracy i móc wysyłać pieniądze do rodziny w Indiach.

„Żniwa” to film bardzo niekonwencjonalny: łączy formę dokumentu z elementami fabularyzowanymi, tradycyjną pendżabską muzyką i z tańcem. Pokazuje upokorzenie robotników pracujących na polach uprawnych, którzy są bezlitośnie wykorzystywani przez nadzorców wywodzących się z gangów. W dokumencie w ciągu jednego dnia przeplatają się dwie opowieści - od zaczynającej się o świcie pracy na polu, aż do wieczornych modlitw w świątyni. Dzień po dniu bohaterom nie pozostaje nic innego, tylko ciężka praca na polu. Zapłata za nią utyka gdzieś pomiędzy kwestią przedłużenia pozwolenia na pobyt, a fałszywymi czekami, których pokrycie wydaje się wciąż bardzo odległe. Tytułowe żniwa, praca rolników i przemysł spożywczy stają się metaforą pokazującą problemy, z którymi borykają się dzisiaj ludzie na całym świecie.

Pokaz odbywa się dzięki współpracy z fundacją i festiwalem Human Doc (http://humandoc.pl).

PO SEANSIE: dyskusja z gośćmi specjalnymi, przygotowana przez patrona medialnego festiwalu, magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK.

 

WYDARZENIE TOWARZYSZĄCE: degustacja win polskich - hall kina Muranów, w godzinach 17:00 - 20:00

Sommelier i wspólnik Winemates S.C.Łukasz Czajkowski 3 lata temu zainteresował się potencjałem polskich winnic i wzrastającą jakością win tam produkowanych. Podczas niedzielnej degustacji stolikowej zaprezentuje swoje ulubione polskie wina i opowie o dokonanej selekcji.W degustacji zaprezentowanych zostanie 5 win z różnych części Polski. Degustacja ma charakter otwarty, sommelier będzie dostępny dla zainteresowanej publiczności. Łukasz opowie o ludziach, którzy tworzą te wina i miejscach gdzie one powstają.

 

 

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)