W poszukiwaniu umami

Dani Garcia, właściciel restauracji w Marbelli odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin to jeden z najbardziej uznanych współczesnych hiszpańskich szefów kuchni. Jego mistrzem jest Nobu Matsuhisa, ikona kuchni japońskiej, szef, który wypromował azjatyckie kulinaria na całym świecie.

Warszawska premiera

W hołdzie dla Nobu, Garcia przygotowuje w swojej restauracji specjalną kolację, do której tworzenia oprócz swojego mistrza zaprasza także innych słynnych szefów kuchni. Przewodni temat przedsięwzięcia i zarazem znak rozpoznawczy dań Nobu to umami - piąty smak, który prowokuje kucharzy do najróżniejszych poszukiwań i interpretacji. Jak właściwie zdefiniować smak umami? Gdzie go znaleźć? Jakie są efekty spotkania, wspólnego gotowania i burzy najwybitniejszych gastronomicznych mózgów? W filmie, będącym dokumentacją inspirującego (i bardzo radosnego) think-tanku, zobaczycie co może wyniknąć ze zderzenia europejskiej i azjatyckiej kultury kulinarnej.

 

 

PO SEANSIE: dyskusja z gośćmi specjalnymi przygotowana przez magazyn Food Service, patrona medialnego festiwalu oraz poczęstunek przygotowany przez restaurację MOD

WYDARZENIE TOWARZYSZĄCE: Tego dnia w restauracji MOD przy ulicy Oleandrów 8 w Warszawie odbędzie się kolacja z menu degustacyjnym inspirowanym filmem, którą przygotuje Trisno Hamid, szef kuchni i współwłaściciel restauracji, który bardzo umiejętnie i kreatywnie łączy na co dzień kuchnię azjatycką z europejską. Umami, piąty smak, będzie tego wieczora odmieniany przez wszystkie przypadki!

Więcej szczegółów:

 Restauracja MOD

 ul. Oleandrów 8; 00-629 Warszawa ; tel. +48 570 205 746

https://www.facebook.com/MODOleandrow8

 

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)