Sztuka mięsa

„Cześć, dzień dobry. Jak się masz? U mnie wszystko dobrze, choć jestem po prostu starym i samotnym bykiem, żyjącym w odizolowanym od świata gospodarstwie. Nikt się mną nie interesuje, bo i tak jestem przeznaczony do odstrzału” - mówi w dokumencie „Sztuka mięsa” byk, narrator i zarazem główny bohater filmu. To przede wszystkim za jego pośrednictwem poznajemy burzliwą kronikę wpływu wołowiny na życie Argentyńczyków. „Sztuka mięsa” z kronikarską dokładnością i humorem opowiada o losach mięsa na przestrzeni wieków: zyskującym popularność w trakcie obu światowych wojen, zagrożonym przez wyjątkową kobietę, która przepracowała sześć dekad w mięsnej branży, a nawet pełniącym rolę największego gestu patriotycznego, jaki można sobie tylko wyobrazić. W tle pojawi się Bóg i Juan Peron, bo wołowina odcisnęła swoje piętno na wszystkim, co w historii Argentyny ważne i kluczowe.

Film został nominowany do nagrody Cóndor dla najlepszego filmu dokumentalnego w Argentynie (2018), a także pokazywany był na festiwalach w kraju, między innymi BAFICI (2016), FESAALP (2016), PantallaPinamar (2017) oraz w Kanadzie (Montreal World Film Festival) i w Stanach Zjednoczonych (San Diego Latino Film Fest).

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)