Pomidory i Wagner

Otoczona górami równina Tesalii przez wieki zapewniała żywność greckim rolnikom. Ale ostatnio region ten został dotknięty przez kryzys gospodarczy. Pośrodku równiny leży Elias, wioska rolnicza, licząca 33 mieszkańców, bez sklepów, szkoły. W tym miejscu rolnik Christos postanowił przestawić swoje gospodarstwo na ekologiczną uprawę pomidorów. Na tyłach domu jego kuzyna, Alexandrosa, te pomidory są następnie pasteryzowane, przerabiane na puree i pakowane ręcznie przez wiejskie kobiety. Wkrótce małe słoiki trafiają na półki sklepów ekologicznych na całym świecie.

Polska premiera

Film pokazuje co dzieje się, gdy biznes się rozwija, a maleńka wioska otwiera się na świat. To opowieść o zwykłej społeczności wiejskiej, w której wszystko zaczyna działać w nowy, niezwykły sposób. Za sprawą ekologicznych pomidorów 33 mieszkańców wioski musi odpowiedzieć na nową rzeczywistość. Jakby tego było mało, Alexandros wpada na pomysł, aby grać muzykę Wagnera na polach z pomidorami. Wykorzystuje również historie i lokalne legendy, aby sprzedawać swoje produkty, przekonać ludzi z odległych zakątków świata do odwiedzenia małej wioski Elias i wypromować ją na naprawdę dużą skalę.

 

PO SEANSIE:
- dyskusja z zaproszonymi gośćmi specjalnymi, przygotowana przez patrona medialnego festiwalu, magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK.
- poczęstunek przygotowany przez greckie restauracje Santorini i Meltemi z najlepszych pomidorów z Targu w Fortecy, przy współpracy z partnerem festiwalu, firmą Kręgliccy Restauracje i Catering.

Z okazji FILMS for FOOD Festival w restauracjach Santorini i Meltemi w dniach 24-30 czerwca będzie dostępne specjalne dodatkowe menu, dania z najwyższej jakości pomidorów, zainspirowane filmem “Pomidory i Wagner”.

 

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)