Films for Food: „Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata”: premiera filmu oraz specjalna kolacja przygotowana przez Flynna McGarrego Fortecy Kręgliccy

Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata - z wizytą w Warszawie! Już 24. października weźmie udział w premierze filmu i przygotuje autorską kolację. która odbędzie się w Fortecy Kręgliccy o godz 18:30, ul. Zakroczymska 12, Warszawa.

Z okazji premiery filmu dokumentalnego „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” (reż. Cameron Yates, USA 2018) przyjeżdża do Polski jego bohater, Flynn McGarry - cudowne dziecko amerykańskich kulinariów. To 19-latek, który szturmem zdobył wymagający świat kulinariów i w marcu tego roku otworzył w Nowym Jorku własną restaurację, Gem.
Polska premiera filmu „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” odbędzie się 23 października 2018 podczas American Film Festival (23 – 28 października 2018) w kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu, gdzie Flynn McGarry przygotuje kolację w hotelu Monopol.

Natomiast 24 października Forteca Kręgliccy przy ulicy Zakroczymskiej 12, po raz pierwszy w historii zamieni się w kino z finediningową restauracją, gdzie odbędzie się specjalny pokaz filmu oraz autorska kolacja z menu degustacyjnym przygotowanym przez chefa Flynna. Flynn McGarry, wspólnie z kucharzami z Fortecy opracowuje 5 dań, wśród których znajdą się również te znane z filmu. Warszawskie i wrocławskie pokazy oraz kolacje, to jedyna w Polsce okazja spotkania z fascynującym młodym człowiekiem i sprawdzenia kulinarnego talentu, który rozwija od dziesiątego roku życia.



POKAZ I KOLACJA ODBĘDĄ SIĘ W FORTECY KRĘGLICCY (ul. Zakroczymska 12, Warszawa)
24 października, start: 18:30

Bilety sprzedawane są wyłącznie w pakiecie: pokaz + kolacja* (5 dań): 400 zł,
dostępne w kasie kina Muranów oraz na stronie (www.kinomuranow.pl)

Więcej informacji w sprawie kolacji:

Ewa Brzuszkiewicz, Kręgliccy Restauracje i Catering, tel. +48 601 135 801, ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl

 

Oto menu warszawskiej kolacji - przygotowane w całości przez Flynna McGarrego. To już w najbliższą środę!

amuse bouche

Wędzony dorsz z jabłkami, koperkiem i chrzanem

Smoked cod with apples, dill and horseradish

 

Duszone ziemniaki z małżami, orzechami laskowymi i szczawiem

Braised new potatoes with mussels, hazelnuts and sorrel

 

Pieczona dynia z kruszonymi przyprawami i wędzoną kiełbasą

Roasted winter squash with cracked spices and smoked sausage

 

„Beet Wellington”

Semifreddo z prażonym owsem z gruszkami i ciastkiem z pasternaku

Tosted oat semifreddo with pears and a parsnip cake


Prosimy o przybycie 15 minut przed rozpoczęciem seansu.

 

Opis filmu:

Jako dziesięciolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako trzynastolatek odbywał praktyki w znanych restauracjach, m.in. Eleven Madison Park i Alinea. Piętnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację Gem w Nowym Jorku. Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak - w wielkim skrócie - przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień. To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.

Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), kosztach spektakularnej kariery (perfekcjonista Flynn od najmłodszych lat znajduje się pod ogromną presją) i mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy. “Chef Flynn” serwuje więc bardzo urozmaicone menu, które zaspokoi apetyty pasjonatów gotowania, poszukujących swojego miejsca młodych ludzi, a także ich nauczycieli i rodziców.

*Nie ma możliwości zwrotu zakupionego biletu

 

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)