Fateicz i morze

Zatoka Piotra Wielkiego na Morzu Japońskim nie ma dla bohatera tego filmu żadnych tajemnic. Mimo podeszłego wieku Fateicz prowadzi hodowlę owoców morza, a przyrządzone z nich dania dostarcza pasażerom luksusowych jachtów. Niestrudzenie walczy z okolicznymi kłusownikami, którzy regularnie rozkradają jego podwodne farmy.

Warszawska premiera

Film jest portretem starego wilka morskiego, który prócz codziennej harówki musi zmagać się z bezprawiem i arogancją władz. Choć temperament ma krewki, nie przestaje zachwycać się pięknem natury i, niczym bohater Hemingwaya, najlepiej czuje się na pełnym morzu.

PO SEANSIE:
- spotkanie z gośćmi specjalnymi, w tym m.in. z twórcami filmu, przygotowane przez patrona medialnego festiwalu,magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK.

- poczęstunek inspirowany filmem - ceviche z przegrzebków - przygotowany przez Bartosza Liska, współwłaściciela i szefa kuchni Lokalu na Rybę, restauracji na warszawskim Mokotowie, partnera festiwalu.

W dniach 27-29 czerwca w Lokalu na Rybę z okazji FILMS for FOOD Festival będzie serwowane specjalne menu inspirowane filmem “Fateicz i morze”.

 

OPIS KOLACJI:
Wyspa Rikorda, na której znajduje się ferma przegrzebków i ostryg, prowadzona przez rodzinę Podkoritovów, leży na Morzu Japońskim, niespełna 30 km na południowy zachód od Władywostoku oraz około 100 km od granicy z Koreą Północną. Opowieść o właścicielach i pracownikach hodowli zainspirowała Bartosza Liska do stworzenie poniższego menu:

SAŁATA MORSKA Z KALMARAMI – przystawka ledwo ciepła, z algami.
PRZEGRZEBKI NA GOLASA – przystawka zimna, no może nie do końca na golasa, bo z cukrową cebulą, papryką i sokiem z cytryny.
STRZYKWA DUSZONA – przystawka kontrowersyjna. Zostanie skonstruowana z morskiego ogórka, który jest na Dalekim Wschodzie uważany za nie lada rarytas, uduszona w pomidorach z papryką, tak jak to robią we Władywostoku.
SOLYANKA RYBNA – zupa z wędzonej skóry łososia, plus okoń, pomidory, oliwki i kapary, a na koniec kwaśna śmietana.
„GRAB A CRAB” – danie główne to nie tylko zachęta, by jeść palcami, ale też nazwa dorocznego festiwalu odbywającego się we Władywostoku pod koniec września.
PILAW Z PRZEGRZEBKAMI – danie główne, czyli ryż z warzywami, przyozdobiony smażonymi krótko kawałkami przegrzebek.
PTASIE MLECZKO – zawiera substancję żelującą pozyskiwaną z alg.

 

Więcej szczegółów i rezerwacje bezpośrednio w restauracji:

Lokal na Rybę, Różana 42, 02-579 Warszawa tel. 48 690 043 304
www.lokalnarybę.pl
facebook.com/lokalnarybe/

 

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)