Dziennik braci Roca: Szkocja

PRZED SEANSEM: Dyskusja o kulinarnych podróżach z udziałem gości specjalnych, zorganizowana wspólnie z patronem medialnym festiwalu magazynem Vogue.

Jedno z najsłynniejszych rodzeństw w światowej gastronomii, bracia Joan, Josep i Jordi Roca to spadkobiercy tradycji rodzinnej, która doprowadziła ich do stworzenia jednej z najlepszych restauracji na świecie: El Celler de Can Roca.

Polska premiera

Kierując się ciekawością, spragnieni nowej wiedzy, wyruszają w ekscytującą podróż po Szkocji. Podczas podróży bracia odkrywają nieznane produkty rolników, hodowców i poznają najbardziej innowacyjnych lokalnych kucharzy. Dla wielu zaskakujący może być fakt, że Szkocja - oprócz słynnej whisky i tradycyjnej haggis - może pochwalić się wspaniała gastronomią oraz szeroką gamą produktów, które śmiało mogą konkurować z najlepszymi na świecie. Bracia Roca biorą na siebie spore wyzwanie: muszą powrócić do tradycji i rzucić na nią nowe światło, przedstawiając mieszkańcom Szkocji, jak i ludziom na całym świecie, ukryte skarby, które leżą na ich ziemi. Finałem projektu jest spektakularne menu ich autorstwa, podsumowujące wszystko, czego nauczyli się o Szkoci i będące hołdem dla tego krainy.

 

WYDARZENIE TOWARZYSZĄCE: Po seansie (około 21:45) kolacja inspirowana filmami o Braciach Roca w restauracji Bez Gwiazdek na warszawskim Powiślu, partnera festiwalu.
Kolację przygotuje Robert Trzópek, szef kuchni i współwłaściciel restauracji. Menu zainspirowane filmem będzie dostępne również przez cały weekend 28-30 czerwca.
Cena: 200 zł - 6-daniowe menu degustacyjne.

Więcej szczegółów: El Celler de can Trzopek" tak żartobliwie nazywa się weekend braci Trzópek inspirowany kuchnią El Celler de can Roca w Bez Gwiazdek.

Będzie to jedyna okazja, żeby skosztować zupełnie innych niż na co dzień dań Roberta Trzópka i deserów Krzysztofa Trzópka. Na specjalne zaproszenie FILMS for FOOD Festival, na ostatni czerwcowy weekend Robert porzuci regionalne polskie inspiracje i przeniesie swoich gości w zupełnie inny świat.  

Filmy o podróżach braci Roca zachęciły go do przygotowania dań z motywami tureckimi i produktami szkockimi. Dodatkowe pomysły mają źródło w podróży Roberta do Girony, podczas której miał okazję skosztować kuchni braci Roca w ich rodzimej restauracji. Spodziewajcie się najwyższej jakości owoców morza i całkowicie zaskakujących doświadczeń. Po raz pierwszy w historii Robert zaprosi do wspólnego gotowania w swojej restauracji Krzysztofa Trzópka – starszego brata Roberta – który na co dzień jest cukiernikiem w sopockim Sheratonie. Tego nie można przegapić! El Celler de can Trzópek od piątku 28. czerwca do niedzieli 30. czerwca w Bez Gwiazdek!

Rezerwacje i dodatkowe informacje:

 Restauracja Bez Gwiazdek ul. Wiślana 8; 00-317 Warszawa

+48 22 628 04 45; kontakt@bezwiazdek.eu

 

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)