Bihar Dok - kuchnia Basków

W Basque Culinary Center - znanej na całym świecie szkole gastronomicznej i centrum kultury kulinarnej - 5 młodych, utalentowanych studentów z różnych krajów dostaje specjalne zadanie. Mają powrócić do przeszłości i stworzyć wyjątkowe menu pod hasłem Bihar dok (z bask. „jutro”).

Cofają się do 1966 roku, aby poznać czasy, które zmieniły bardzo wiele w baskijskiej kulturze - nie tylko kulinarnej. W ramach 5 specjalnych wydarzeń, odkrywają takie grupy artystyczne jak: Gaura, czy Ez dok amairu, a przede wszystkim poznają nurt Basque Nouvelle Cuisine (z fr. Nowa Kuchnia Baskijska). Menu „Bihar dok amairu” (z bask. późne jutro), przygotowane przez młodych kucharzy jest serwowane podczas specjalnej kolacji, na której do wspólnego stołu zasiadają osobistości świata kulinarnego jak Juan Mari Arzak, Martin Berasategui, czy Pedro Subijana, a także uznani artyści, muzycy, jak i młodzi przedstawiciele grup artystycznych. Starsze pokolenie symbolicznie otwiera drzwi do nowego.

Przed seansem krótkie wprowadzenie Bogusława Deptuły: „Czy kuchnia może być sztuką?” oraz rozlosowanie voucherów do restauracji La Iberica Burakowska 5/7.

Bogusław Deptuła - historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, marchand, autor książki „Literatura od kuchni”.

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)