Bihar Dok - kuchnia Basków

W Basque Culinary Center - znanej na całym świecie szkole gastronomicznej i centrum kultury kulinarnej - 5 młodych, utalentowanych studentów z różnych krajów dostaje specjalne zadanie. Mają powrócić do przeszłości i stworzyć wyjątkowe menu pod hasłem Bihar dok (z bask. „jutro”).

Polska premiera

Cofają się do 1966 roku, aby poznać czasy, które zmieniły bardzo wiele w baskijskiej kulturze - nie tylko kulinarnej. W ramach 5 specjalnych wydarzeń, odkrywają takie grupy artystyczne jak: Gaura, czy Ez dok amairu, a przede wszystkim poznają nurt Basque Nouvelle Cuisine (z fr. Nowa Kuchnia Baskijska). Menu „Bihar dok amairu” (z bask. późne jutro), przygotowane przez młodych kucharzy jest serwowane podczas specjalnej kolacji, na której do wspólnego stołu zasiadają osobistości świata kulinarnego jak Juan Mari Arzak, Martin Berasategui, czy Pedro Subijana, a także uznani artyści, muzycy, jak i młodzi przedstawiciele grup artystycznych. Starsze pokolenie symbolicznie otwiera drzwi do nowego.

 


Po seansie:

- dyskusja z gośćmi specjalnymi

- poczęstunek inspirowany filmem przygotowany przez partnera festiwalu, kulinarną przestrzeń eventową Comfort Food Studio z Hali Koszyki.

 

Na ekranie

Newsletter

(raz w tygodniu)