Międzynarodowy Festiwal Filmowy o Totalitaryzmach Echa Katynia | 22-25 października

O festiwalu: 

Świat przepełniony jest ideami, które mogą się przekształcić w TOTALITARYZMY. Często nie zdajemy sobie sprawy ze skali tego zjawiska. Totalitaryzm to nie tylko ustrój społeczny, ale przede wszystkim losy zwykłych ludzi. Takich, jak my. To narastająca przemoc systemu oraz walka ludzi o wolność i godność. To żywe scenariusze, które nie chcemy, żeby kiedykolwiek się powtórzyły.

W historii Polski totalitaryzm odcisnął swoje wyraźne piętno - Hitler, Stalin, ustrój komunistyczny - wiąże się z ofiarami, ludzkimi tragediami. Dlatego chcemy stworzyć przestrzeń, w której będziemy rozważać i przeżywać zagadnienie totalitaryzmu w wielu aspektach. Uczulać obrazami na mechanizmy przemocy i dyskryminacji.

W 80. rocznicę zbrodni katyńskiej Instytut Pamięci Narodowej postanowił inaugurować międzynarodowy festiwal filmowy o symbolicznej nazwie „Echa Katynia”, którego tematyka będzie obejmować szeroko rozumiane zagadnienie totalitaryzmu.
Do udziału w naszym festiwalu zaprosiliśmy twórców różnych gatunków filmowych z całego świata. Wyselekcjonowaliśmy najlepsze, wielokrotnie nagradzane filmy, których wysoki poziom wrażliwości artystycznej i zajmująca treść mają być przyczynkiem do dyskusji i o problemie totalitaryzmu.

Zaprezentowanych zostanie 10 filmów konkursowych oraz 4 obrazy pozakonkursowe.
Oprócz seansów filmowych ważnym składnikiem festiwalu będą spotkania tematyczne z reżyserami, producentami, historykami oraz ludźmi kultury i sztuki.

Zapraszamy na Międzynarodowy Festiwal Filmowy o Totalitaryzmach „Echa Katynia”!

 

Pełny program:

https://totalitaryzmy.pl/#repertoire

22 października
17:00 - 17:15 - Otwarcie
17:15 - 18:45 - Dyskusja: Historia i totalitaryzmy we współczesnej kinematografii
18:50 - 19:20 - Film 20-40-20- pozakonkursowy
19:20 - 20:00 - Rozmowa z twórcami filmu "20-40-20"
20:05 - 21:45 - Film MAŁA TOWARZYSZKA (99 min.)

23 października
17:00 - 18:16 - Film LIST Z MASANJIA (76 min.)
18:16 - 19:00 - Spotkanie: W przedsionku totalitaryzmu? Białoruś 2020
19:05 - 19:35 - Film JOURNEY TO THE GULAG (30 min.)- pozakonkursowy
19:35 - 20:15 - Spotkanie z twórcami filmu "JOURNEY TO THE GULAG"
20:15 - 21:08 - Film WOMEN OF THE GULAG (53 min.)

24 października
11:00 - 12:25 - Film I SEE RED PEOPLE (85 min.)
13:15 - 15:25 - Film BALON (129 min.)
15:30 - 16:30 - "Autostopem po byłym ZSRS" - Spotkanie z podróżnikiem Michałem Paterem, twórca "Autostopem na koniec świata" (60 min.)
16:35 - 18:20 - Film ZAKAZANY (105 min.)
18:20 - 18:50 - Spotkanie z reżyserem filmu "Zakazany" - Romanem Brovko
19:00 - 20:00 - Film POLMISSION (56 min.) - Premiera- pozakonkursowy
20:00 - 21:00 - Rozmowa z twóracmi filmu "Polmission"
21:10 - 22:50 - Film UŁASKAWIENIE (100 min.)

25 października
10:00 - 11:51 - Film MILCZACA REWOLUCJA (111 min.)
12:00 - 12:20 - Film MARSZ CIENI (20 min.)- pozakonkursowy
12:20 - 12:50 - Panel dyskusyjny
13:00 - 14:30 - Film NOC OJCA (90 min.)
14:35 - 16:55 - Film NIE OBCHODZI MNIE… (140 min.)

 

Newsletter

(raz w tygodniu)