13. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków

O festiwalu: 

13. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków odbędzie się w Warszawie w dniach 13-20 listopada 2019 roku.

Festiwal Filmowy Pięć Smaków to coroczny przegląd kina z Azji Wschodniej, Południowo-Wschodniej i Południowej. Od 2006 roku prezentuje premierowo najnowsze, starannie wyselekcjonowane filmy z krajów regionu, a także klasyczne dzieła azjatyckich archiwów, retrospektywy wybranych twórców oraz przeglądy kinematografii narodowych.

Widzimy, że świat kina Azji rozwija się niezwykle dynamicznie – to właśnie na tym kontynencie powstaje obecnie najwięcej filmów. Produkcje z najmniejszych regionów Azji coraz częściej docierają na międzynarodowe festiwale, a spektakularne blockbustery śmiało konkurują z hollywoodzkimi hitami. Pięć Smaków to okazja do doświadczenia tego żywiołu na własnej skórze: zderzenia z wytworami szalonej wyobraźni radykalnych twórców, odkrywania azjatyckiej popkultury, dyskusji o sztuce, polityce i wyzwaniach współczesnego świata. 

Program festiwalu tworzą przede wszystkim tytuły nieznane w Polsce, niedostępne w regularnej dystrybucji. Szeroko zakrojona selekcja obejmuje zarówno kino autorskie, jak i wysokiej jakości filmy gatunkowe; odważne dzieła niezależnych twórców oraz komercyjne, wysokobudżetowe produkcje, które w szczególny sposób zapisały się w filmowym pejzażu Azji. 

Jak co roku szczególne miejsce na festiwalu zajmie sekcja konkursowa Nowe Kino Azji, prezentująca filmy wyróżniające się pod względem formalnym i tematycznym, poruszające aktualne problemy i poszerzające granice filmowej wyobraźni. O Grand Prix rywalizować będą produkcje z Bhutanu, Chin, Hongkongu, Japonii, Korei Południowej, Malezji czy Wietnamu. Laureata Grand Prix Pięciu Smaków wybiera People's Jury – 11 pasjonatów kina, wybranych na zasadzie konkursu. 

Pokazom towarzyszą spotkania z gośćmi m. in. z Japonii, Hongkongu, Tajwanu czy Malezji, a także wykłady Akademii Azjatyckiej i inne atrakcje takie jak: warsztaty kulinarne, spektakle teatralne czy poranki dla dzieci. 

Podobnie jak w przypadku pięciu poprzednich edycji, identyfikacja wizualna 13. Pięciu Smaków oparta jest na dalekowschodnim kalendarzu lunarnym i znakach zodiaku. Rok 2019 jest Rokiem Ziemnej Świni/Dzika. 

 

Newsletter

(raz w tygodniu)