Zapraszamy na kolejną odsłonę cyklu FILMS for FOOD | Głód mięsa 20 maja, godz. 19:00

20 maja podejmiemy temat, który budzi skrajne emocji - mięso. Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie: czy jesteśmy od niego uzależnieni? Marjin Frank, reżyserka filmu "Głód mięsa" staje przed trudnym wyborem między miłością do mięsa a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu.

Zaproszeni goście:

Grzegorz Kwapniewski - rzeźnik z zamiłowania, ekonomista z wykształcenia, właściciel sklepu Beskidzki Wypas i Crazy Butcher. Wytrwały propagator mięsa najwyższej jakości i jego lokalnych producentów. Jego pracę i wiedzę doceniają najlepsi stołeczni szefowie kuchni. 

Prof. Andrzej Elżanowski - od lat działa na polu humanitarnej ochrony zwierząt i publikuje na temat etyki traktowania zwierząt. Przewodniczący Sekcji Dobrostanu Zwierząt Polskiego Towarzystwa Etycznego. Wegetarianin.

Daniel Pawełek - warszawski restaurator. Właściciel m.in Kieliszków na Próżnej, Brasserie Warszawskiej i Butchery & Wine, jednej z najlepszych w Polsce restauracji serwujących wysokiej jakości mięso ze zrównoważonych hodowli. Jego restauracje kilkukrotnie otrzymały wyróżnienie Bib Gourmand przyznane przez Przewodnik Michelin.

Malka Kafka - właścicielka Tel Aviv Food&Wine - restauracji, która była w awangardzie gastronimii wege a od kilku dni jest pierwszym w Polsce lokalem z certyfikatem V-label. Malka propaguje szacunek do świata, zdrowy styl życia oraz świadome jedzenie i niezależność ekonomiczną.

Agata Godlewska - dziennikarka, redaktor naczelna "Food Service", magazynu skierowanego do branży HoReCa. Przeprowadza wywiady z szefami kuchni, pisze o restauracjach. Przez dziesięć lat nie jadła mięsa, ale wróciła do niego - jak sama mówi - z powodów zawodowych. 

 

Dyskusję poprowadzi:

Patrycja Siwiec - dziennikarka, vice-naczelna i szefowa działu Wino w magazynie "Food Service". Prowadzi liczne szkolenia, konferencje i inne wydarzenia branżowe. 

 

Dodatkowo, bezpośrednio po seansie, około 21:30 zapraszamy na zainspirowaną filmem kolację.

W restauracji Butchery&Wine specjalnie na ten wieczór przygotowane menu serwowane będzie przy dużym, wspólnym stole. 

Obowiązują tu osobne bilety (menu 120 zł + degustacja win 120 zł. (cena na kolację nie obejmuje biletu na pokaz).

 

Rezerwacje na kolacje w restauracji Butchery&Wine, przy ulicy Żurawiej 22, pod numerem telefonu: 22 502 31 18 lub pod adresem: restaurant@butcheryandwine.pl

Newsletter

(raz w tygodniu)