Głód mięsa: 21 września, godz. 18:00

Mięso - temat, którzy budzi skrajne emocje. Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie: czy jesteśmy od niego uzależnieni?  Marjin Frank, reżyserka filmu "Głód mięsa" staje przed trudnym wyborem między  miłością do mięsa a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu.

Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu większość z nas je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu, staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu. Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawiała z rzeźnikami (m.in. odwiedza rzeźnię), przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi – a tym samym skłania nas do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiązuje swój prywatny dylemat? O tym przekonacie się oglądając film.

 

Po projekcji odbędzie się dyskusja, w której udział wezmą:

- GOŚĆ SPECJALNY: Marta Zaraska - dziennikarka naukowa, autorka książki "Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka"

- Natalia Przybysz - wokalistka, autorka tekstów, wegetarianka

- Grzegorz Kłos - współwłaściel restauracji Ed Red Warszawa i Ed Red Kraków

Prowadzenie: Patrycja Siwiec, v-ce naczelna Magazynu Food Service

 

KOLACJA inspirowana filmem.

We współpracy z FILMS for FOOD kolacje inspirowane filmem przygotują dwie warszawskie restauracje - Ed Red Warszawa oraz Ósma Kolonia.

Kolacje odbędą się bezpośrednio po seansie i dyskusji w kinie, czyli około godziny. 20:30
Obowiązują tu OSOBNE bilety, do zarezerwowania i kupienia BEZPOŚREDNIO w restauracjach.
 
KOLACJA MIĘSNA
Ed Red Warszawa, Plac Mirowski 1
Menu kolacji ułożył szef kuchni, Adam Chrząstowski, a wina dobrał Master Sommelier Adam Pawlowski.
cena: 120 zł; z doborem win: 200 zł
Bilety i rezerwacje: tel: +48 530 051 055; warszawa@edred.pl
 
KOLACJA WEGETARIAŃSKA
Ósma Kolonia, ul. Słowackiego 15/19, Żoliborz
Bilety i rezerwacje: tel:+48 500 581 805; facebook.com/osmakolonia

 

 

Newsletter

(raz w tygodniu)