Film o kawie: 7 października, godz. 18:00

Films For Food wraca z  kolejnym smacznym tytułem i kolejnym wyjątkowym wydarzeniem - tym razem we współpracy z Magazynem "Food Service" oraz kawiarnią STOR zapraszamy na dwa wieczory poświęcone kawie.

Film śledzi proces produkcji kawy od uprawy w Hondurasie, przez zbiory w Rwandzie, aż po jej globalną konsumpcję. Wsłuchując się w historie farmerów, sprzedawców, palaczy kawy i baristów na temat wpływu jej uprawy na środowisko i ekonomię, znajdziemy się w kawiarniach w Tokio, Portland, Seattle, San Francisco i Nowym Jorku. Zaglądając do „rzemieślniczych” lokali w celu poznania różnych metod parzenia, film pokazuje mało znany świat wysokogatunkowej kawy.

Przed seansami filmu zapraszamy na cupping kaw z warszawskich palarni. Cupping, czyli kaw siorbanie i próbowanie, po to żeby poznać ich smak. Coffee Lab, Coffee Republic, Czarna Fala, Good Coffee Micro Roasters, Java, Kofi Brand - do spróbowania kawy z najlepszych polskich palarni.

Cupping poprowadzi Kuba Świątek, Head Barista kawiarni STOR z Powiśla.

A po seansie dyskusja z najciekawszymi kawowymi osobowościami, którą poprowadzi Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu "Food Service".

 

 

 

Newsletter

(raz w tygodniu)